Hoppa till innehåll

Är det bäst att jobba på morgonen eller på kvällen?

Vilken tid på dygnet man jobbar bäst på är väldigt individuellt. Vissa människor jobbar således bättre på morgonen och andra på kvällen. Det beror på om man är en morgonpigg eller en morgontrött person. Det innebär att vissa personer trivs bäst att gå upp på morgonen och jobbar därmed bättre på morgonen. De som hellre jobbar på kvällarna är också de som oftast är trötta på morgnarna och därför jobbar de effektivast på kvällen.

Vilket alternativ är bäst?

I och med att det skiljer sig mellan personer kan man inte säga vilket som är bäst. Det viktigaste är att man som enskild individ hittar det som passar en själv bäst. Dock kan mörker som det oftast är på kvällarna leda till att man bidrar till ett sämre jobb. Många tycker dock att de utför ett bättre jobb på kvällarna och det kan mycket väl vara så. Det man vet är att hjärnan inte fungerar lika effektivt om man är trött. Det innebär alltså att har man sovit dåligt en natt kan det resultera i att man inte kan utföra sitt jobb på samma sätt som om man var utvilad.

Sömn är viktigt

Sömn är således viktigt för att hjärnan ska orka tänka och för att man ska kunna jobba på ett effektivt och bra sätt. Vid för lite sömn påverkas hjärnan negativt och det resulterar ofta i att man inte orkar med hela arbetsdagen. Det kan också innebära att jobbet inte utförs på ett korrekt sätt. Man kan till exempel göra en massa slarvfel som man annars inte skulle göra. Man kan missa saker som man annars inte skulle missa. Det finns många faktorer som kan påverkas om man inte fått tillräckligt med sömn. Det är alltså väldigt individuellt huruvida bra respektive mindre bra man jobbar under dygnet.