Hoppa till innehåll

Satsa på din karriär

Det är bra att ha mål här i livet. Att veta vart du vill nå fram, och kanske hur du vill tillbringa vägen dit. Nu är det inte alla som är på det klara med vad de vill göra i livet, speciellt inte när de är unga. Men samtidigt så är det faktiskt en hel del som vet var de vill satsa. Vilken inriktning eller karriär som de tycker är viktig.

För en del är det arbetsmarknaden som styr vilket yrke de väljer. De ser på prognoserna, tar reda på löner och var de kan klara sig som allra bäst. Andra har en dröm eller annan motivation som gör att de utbildar sig inom ett visst område. Du vill hjälpa andra, och är intresserad av medicin. Eller så trivs du med barn och vill dela med dig av vad du kan. Läkare och lärare är då ganska naturliga yrken.

Komma i gång med framtiden

Utbildning är naturligtvis grunden för vilket yrke som helst. Det finns en del undantag där du kan jobba dig upp från grunden. Men det är inte så vanligt, utan för det mesta måste du först gå och plugga. Så om du vet vad du vill kan du redan från början välja rätt linje och skola. Sedan finns det dock olika sätt att komma i gång med karriären. När du vill jobba som allmänspecialist.

Bemanning är ett bra sätt att pröva på olika situationer och arbetsplatser. Du får praktisera ditt yrke under olika förhållanden, vilket kan vara väldigt intressant. Plus att du lär dig mer än om du alltid är på en och samma plats. Båda alternativen har sina fördelar. Eller så kanske du väljer att hoppa in på liknande arbetsplatser, om än inte samma. Det finns stort behov av läkare som är allmänspecialister.

Gör något med ditt liv

Det är lättare sagt än gjort att satsa på karriären och bygga upp ett liv som du trivs med. Du har både studielån och annat att betala, för att inte tala om ett stort ansvar när du får barn. Därför kanske du väljer det trygga före något som du inte är så bekant med. Och inget fel med det. Det viktiga är hela tiden att du är nöjd. Att du inte känner att du missar något för att du gör vissa val.

En del personer klarar av att satsa allt på det de har lust att göra. De kanske går en vidareutbildning eller byter yrke helt och hållet. Eller så väljer de en anställning där de har större chans att utvecklas, även om den kanske inte ger samma höga lön. Allt det här är sådant som du får ta ställning till själv, för alla har sina egna förhållanden att ta hänsyn till.

Pröva gärna på bemanning, du kommer att bli glatt överraskad. Speciellt om du är inom vården, för där finns det stora möjligheter att lära sig mer. Plus att du aldrig behöver vara utan jobb, för behovet är stort och de skriker efter kunnig personal på många ställen.