Hoppa till innehåll

Få upp flåset med cykelträning

Att träna på cykel är både roligt och effektivt. Det tränar både kondition, benstyrka och explosivitet eftersom du måste ta i extra mycket när du till exempel cyklar i uppförsbackar. När du tränar regelbundet spiller fördelarna över till andra delar i livet. Du får bättre hållning, mer styrka, högre koncentrationsförmåga och det är lättare att orka när det till exempel blir stressigt på jobbigt.

Cykla säkert med rätt utrustning

När du ska börja cykla är det viktigt med rätt utrustning. Du kommer rätt långt med en vanlig cykel och en cykelhjälm, men när du ska börja cykla mer regelbundet och längre sträckor är det viktigt att du har lite mer specialiserad utrustning.

Cykelbyxor är en sak som snabbt blir ett måste. Med rätt cykelbyxor är det lättare att cykla längre sträckor, eftersom de låter kroppen andas. De kan även ha vaddering och hängslen som gör det mindre ont att cykla länge eller att byxorna hasar ner.

Ett annat tips är att skaffa glasögon för cykling. Det ser till att dina ögon skyddas mot vind och väder, men även mot skador som kan uppstå när grus eller annat smuts hamnar i ansiktet. Fartvinden kan göra så att dina ögon tåras, men med cykelglasögon slipper du det. Dessutom skyddar glasögonen mot UV-ljus.

När det kommer till hjälm är det inte ett alternativ, utan det är ett måste. Spendera gärna lite mer på hjälmen för att vara säker på att den ger ett fullgott skydd. Läs även på så att den passar din typ av cykling och den terräng du ska cykla i.

Börja långsamt och bygg upp

Om du inte har cyklat på ett tag kan det kännas jobbigt att komma igång igen. De första cykelturerna känns ofta väldigt jobbiga, men håll ut. Så fort din kropp har vant sig med rörelserna och de relevanta musklerna för cykling har byggts upp så blir det mycket lättare. Dessutom tar det ett tag för kroppen att värma upp, så den första kilometern kan kännas jobbig, men sedan blir det lättare och du kan cykla hur långt som helst.