Hoppa till innehåll

Optimera jobbsökandet

Att öka chanserna till en arbetsintervju är det många som strävar efter. Med några enkla knep går det faktiskt att gå före i kön, eller se till att du verkligen gått igenom alla alternativ. Några saker du kan börja med är att vidga vyerna genom egenanställning, använda nätbaserade jobbtjänster, eller helt enkelt skicka ut rätt ansökan till rätt företag.

Med alla de digitala plattformarna som finns tillgängliga har du betydligt fler möjligheter än för bara några år sedan. Jobbsökandet är inte längre en komplicerad process som kräver stora mängder energi, utan första kontakten sker oftast via nätet.

Begränsa dig inte geografiskt

En viktig del i att leta fram ett arbete är att du kan tänka dig att jobba i ett annat län. Här kan plattformar som uptrail.com komma väl till hands, framförallt om du vill se hur du står dig mot andra som sökt samma tjänst.

Genom att flytta till en större stad kan du även få bättre chanser att hitta ett jobb du vill ha, jämfört med din hemkommun. Många väljer även att veckopendla, eller bo periodvis i grannländer som Norge för att få ut en högre lön.

Fundera över möjligheterna kring egenanställning

Under pandemin blev det allt tydligare att flera sysslor kan skötas hemifrån. En del svenskar valde även att starta eget genom att fakturera för sina tjänster, istället för att gå till kontoret och spendera hela arbetsdagen på plats. Optimismen kring egenföretagande har dessutom ökat under året, trots den ökande inflationen.

Att jobba för sig själv innebär mycket mer frihet, men det kräver också mängder med disciplin. Om du kan tänka dig att leta upp kunder och utföra uppgifter åt dem kan egenföretagande vara ett utmärkt val, särskilt med tanke på att du kan skicka fakturor via externa plattformar.

Avslutande tips

Om du vill hitta rätt jobb snabbare kan du använda dig av våra knep nedan:

  • Koncentrera dig på dina ansökningar så att du skickar dem till företag där du faktiskt vill jobba
  • Fokusera inte enbart på stora arbetsplatser
  • Var kort och koncis i din inledning
  • Specificera vilken kompetens du besitter
  • Bifoga aktuella referenser
  • Var tydlig med varför du söker jobbet