Hoppa till innehåll

Använd kläder som presterar bättre

Alla material är inte lika bra. Det finns material som är lite bättre än andra och det stämmer framförallt när det kommer till kläder. Om du tränar hårt, jobbar mycket och har ett aktivt liv i allmänhet så är det viktigt att dina kläder är slitstarka, lätta att sköta om och kan användas för alla olika aktiviteter.

Det finns syntetiska funktionsmaterial som kan prestera bra, men det finns även naturmaterial som till och med kan vara snäppet bättre och ha fördelen att de inte förorenar jorden lika mycket. Bambu är ett av dem.

Bambukläder är mjuka

Bambufiber är slitstarka samtidigt som de är mycket mjuka tack vare sin jämna struktur. Känslan av bambu liknar närmast siden och går inte alls att jämföra med bomull. Det är en av anledningarna till att bambukläder har blivit så populärt under de senaste åren och framförallt när det kommer till basplagg. Att ha på sig silkeslena t-shirts, underkläder och strumpor av bambu är helt enkelt skönare.

Leder bort fukt och torkar snabbt

Om du har en aktiv livsstil och ofta är på språng måste du välja plagg som kan vara med på allt. Bambufiber innehåller mikrohål som leder bort fukt från kroppen och håller dig därför varm och torr oavsett hur mycket du anstränger dig. Det är anledningen till att många väljer bambuplagg som träningskläder.

Kläder som inte leder bort fukt gör att man blir svettig och varm, men även kall eftersom svetten inte försvinner bort från huden och skapar ett kylande lager. Det gör till exempel att bomull inte är ett särskilt bra material att ha på sig om du ska på vandring eller träna.

Bambu är även ett snabbtorkande material jämfört med bland annat bomull. Många väljer därför att ha bambukläder med sig på resan eller vandringen där kläderna måste torka snabbt för att kunna användas igen. Eftersom bambukläder även är skrynkelfria och tar liten plats jämfört med andra naturmaterial så är det ett självklart val för resväskan eller gympapåsen.

Bambu har även antibakteriella egenskaper som gör att kläderna håller sig fräscha längre. Det motverkar även att svettlukt uppstår, oavsett vad du gör. Strumpor är till exempel perfekta att tillverka i bambu, eftersom man gärna vill att strumporna ska hålla sig torra, fräscha och utan lukt hela dagen lång. Samma sak gäller med underkläder.

Ett mer miljövänligt alternativ

Bambu är ett mycket snabbväxande material – det är faktiskt en av de mest snabbväxande plantorna i världen. Det innebär att det inte är lika resursintensivt att odla bambu jämfört med bomull, lin och andra mer långsamväxande fiber. Bambuns antibakteriella egenskaper gör även att det krävs mindre besprutningar för att skydda mot angrepp eller sjukdomar. Det finns inte heller några skadedjur som brukar angripa bambu.

Det krävs extrema mängder vatten för att tillverka bomull. Ett kilo bomull kräver i genomsnitt 8000 liter vatten, medan bambu bara kräver 1/3 av det. Många gånger kan även bambu växa med bara solsken och regnvatten, vilket gör det mycket mer miljövänligt och hållbart att odla.